Δημιουργείται Κέντρο Τραύματος στο ΚΑΤ για αντιμετώπιση τροχαίων

τροχαίο ασθενοφορο περιπολικο

Νέο νομοσχέδιο φέρνει για την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων Κέντρα Τραύματος για ενήλικες και παιδιά σε νοσοκομεία όλης της χώρας, ανάμεσά τους και στο ΚΑΤ.

Ανοίγει ο δρόμος για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των τραυμάτων από τροχαία ατυχήματα μετά την ψήφιση, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη Κέντρων και Σταθμών Τραύματος για ενήλικες, καθώς και Κέντρων Τραύματος για παιδιά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δημιουργία δικτύου για τη διαχείριση των τραυμάτων

Ο νέος νόμος εισάγει ένα ενιαίο δίκτυο υγειονομικών δομών που θα περιλαμβάνει Κέντρα και Σταθμούς Τραύματος, κατανεμημένα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο κύριος στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας, της αναπηρίας, της νοσηρότητας και των ψυχοκοινωνικών συνεπειών των τραυματισμών. Οι εξειδικευμένες αυτές δομές, ενσωματωμένες σε υγειονομικές μονάδες, θα παρέχουν πρώτες βοήθειες, θα διαχειρίζονται περιστατικά και θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των τραυματιών.

Το μέγεθος του προβλήματος

Στη χώρα μας, το τραύμα επηρεάζει κυρίως νέους ανθρώπους κάτω των 45 ετών, συχνά θύματα τροχαίων ατυχημάτων, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στατιστικά του 2021, η Ελλάδα κατέχει την 6η υψηλότερη θέση στην Ε.Ε. με 57 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους από τροχαία. Οι ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης του τραύματος, όπως η απουσία εκπαιδευμένου προσωπικού και οργανωμένων δομών, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στη φροντίδα των τραυματιών και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και αναπηρίας.

Οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος

Με τον νέο νόμο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται με την ίδρυση εξειδικευμένων δομών σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιφερειών. Αυτές οι δομές θα ταξινομούνται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους:

  • Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι: Αντιμετώπιση σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή τραυμάτων.
  • Κέντρα Τραύματος Επιπέδου ΙΙ: Διαχείριση μέτριας βαρύτητας τραυμάτων, με δυνατότητα διακομιδής σοβαρών περιστατικών σε δομές Επιπέδου Ι.
  • Σταθμοί Τραύματος Επιπέδου ΙΙΙ και IV: Δομές μικρότερης εξειδίκευσης που παρέχουν πρώτες βοήθειες και συνδέονται με Κέντρα Τραύματος για τη διακομιδή ασθενών.

Νοσοκομεία με Κέντρα Τραύματος

Δεκαοκτώ νοσοκομεία σε όλη τη χώρα θα διαθέτουν δομές Επιπέδου Ι, μεταξύ των οποίων:

Αττική:

«ΚΑΤ», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» Βούλας, Νοσοκομείο Νίκαιας

Θεσσαλονίκη:

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Πατρών.

Οι Σταθμοί Τραύματος

Τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, λειτουργώντας ως Σταθμοί Τραύματος, θα παρέχουν πρώτες βοήθειες και θα συνδέονται με τα Κέντρα Τραύματος για πιο εξειδικευμένη φροντίδα.

Σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές θα λειτουργούν Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι, εξοπλισμένα για την αποκλειστική φροντίδα παιδιών έως 16 ετών.

Η οργάνωση και λειτουργία αυτών των δομών αναμένεται να φέρει σημαντική βελτίωση στη διαχείριση του τραύματος και να σώσει πολλές ζωές.