Τράπεζα Τροφίμων στο Κρυονέρι: Μια οργάνωση στον αγώνα κατά της σπατάλης και της πείνας

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

Ξεκινώντας από τη βασική αποστολή της να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων και να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, η Τράπεζα Τροφίμων αποτελεί σήμερα έναν οργανισμό-κλειδί στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κάθε χρόνο, η Τράπεζα με έδρα το Κρυονέρι, υποστηρίζει χιλιάδες συνανθρώπους μας, ενώ παράλληλα προωθεί τη βιώσιμη χρήση των διαθέσιμων τροφίμων, συμβάλλοντας ουσιαστικά τόσο στην κοινωνία όσο και στο περιβάλλον. Η προσφορά της είναι ανεκτίμητη και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

Όλες οι Τράπεζες Τροφίμων στην Ελλάδα παρέχουν τρόφιμα σε 333 συσσίτια και ιδρύματα για 128.000 συνανθρώπους μας! Μέσα από τις δράσεις τους το 2023 συγκέντρωσαν 54 τόνους τροφίμων σε γάλα, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, τοματοχυμούς, δημητριακά, αλεύρι και ζάχαρη.

Με το πρόγραμμα Emergency Food Fund, μοιράστηκαν 64.080 ποτήρια γάλα μαζί με προϊόντα πρωινού (δημητριακά, μαρμελάδα, φρυγανιές, τυρί του τοστ), υποστηρίχθηκαν 12 φορείς στην Αττική και εξυπηρετήθηκαν 4.200 παιδιά που είχαν ανάγκη.

Με το πρόγραμμα Fresh Food Collect το 2023 συγκέντρωσαν 47.200 kgr τροφίμων, ενώ πλέον έχουν συνεργασία με 15 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κεντρική λαχαναγορά στον Ρέντη, και προσφέρουν φρέσκα προϊόντα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

“Η σπατάλη τροφίμων είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες”

Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων Δημήτρης Νέντας, μας εξηγεί ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η αλλαγή κουλτούρας γύρω από τη σπατάλη τροφίμων. “Η σπατάλη τροφίμων είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας, ακόμα και όσων ασχολούνται με τον κλάδο των τροφίμων,” αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συχνά αντιμετωπίζονται ως κάτι δευτερεύον, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουν ζωτικής σημασίας ανάγκες.

Χιλιάδες ωφελούμενοι, τεράστιος κοινωνικός αντίκτυπος

Το 2024, η Τράπεζα Τροφίμων υποστήριξε πάνω από 160 συσσίτια και φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αττική, καλύπτοντας τις ανάγκες περισσοτέρων από 65.000 ανθρώπων. Παρόμοια δράση αναπτύσσεται σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο και Πάτρα, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον αριθμό των ωφελούμενων. Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα του Higgs, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Λάτση, ανέδειξε τον σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο της Τράπεζας: για κάθε 1 ευρώ δωρεάς, επιστρέφεται κοινωνική αξία 5 ευρώ!

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

Διαχείριση πλεονασμάτων με καινοτόμο τρόπο

Η Τράπεζα Τροφίμων αναλαμβάνει να διαχειριστεί οποιοδήποτε τρόφιμο είναι κατάλληλο για κατανάλωση, αλλά δεν μπορεί να πουληθεί. “Ακόμα και το πιο δύσκολο ή περίεργο προϊόν μπορεί να βρει τον δρόμο του και να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο,” επισημαίνει ο κ. Νέντας. Παράλληλα, μέσω προγραμμάτων όπως το “Collect” για τη συγκέντρωση τροφίμων από πολίτες ή το “Emergency Food Fund” για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, διασφαλίζεται ότι οι δράσεις της Τράπεζας μπορούν να συνεχιστούν ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα των δωρεών από τις εταιρείες.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα

Αναφερόμενος στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ο Γενικός Διευθυντής παραδέχεται ότι οι διεθνείς προκλήσεις είναι τεράστιες. Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και άλλων πρόσφατων προβλημάτων παραμένουν αισθητές. Παρά την πρόοδο, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες, όπως η πρόσβαση σε τροφή.

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

Ανθρώπινες ιστορίες που μιλούν στην ψυχή

Πολλές είναι οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που στηρίζονται από τα συσσίτια τα οποία στηρίζει η Τράπεζα Τροφίμων και συγκινούν. Ένα πρόσφατο περιστατικό που ξεχώρισε ο κ. Νέντας είναι η περίπτωση μιας μητέρας από το Κερατσίνι, η οποία γέννησε δίδυμα λίγο μετά τον θάνατο του συζύγου της. Η Τράπεζα Τροφίμων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εξασφάλισε το βρεφικό γάλα για έξι μήνες, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ενώ μια άλλη μαρτυρία γυναίκας σε Δομή στη Νίκαια αναφέρει: 

«Για το παιδί ανησυχώ. Λόγω του παιδιού μπορεί να μην φάω το είδος των φαγητών που προτιμάω, για να μην στερηθεί εκείνο κάποιο τρόφιμο. Το μωρό θέλει ειδική διατροφή, κι αυτό δεν είναι εύκολο να το καλύψουμε. Προς τα τέλη του μήνα που τελειώνουν τα τρόφιμα της βοήθειας, τρώω λιγότερα.»

Στήριξε την Τράπεζα Τροφίμων

Οι τρόποι συμμετοχής είναι πολλοί: εταιρείες τροφίμων μπορούν να προσφέρουν προϊόντα που δεν χρειάζονται, ενώ ιδιώτες και οργανισμοί μπορούν να στηρίξουν οικονομικά ή να προσφέρουν τον χρόνο τους ως εθελοντές. Ο κ. Νέντας τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με το κράτος, ζητώντας καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. “Θα ήθελα να λειτουργούμε με όρους βιωσιμότητας και επαγγελματισμού, βοηθώντας όλο και καλύτερα αυτούς που πάντα θα έχουν ανάγκη,” καταλήγει.

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

Αναλυτικά η συζήτηση

  1. Πόσα χρόνια διευθύνετε την Τράπεζα Τροφίμων και ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη δουλειά σας;

Εργάζομαι στην Τράπεζα Τροφίμων από το 2012, και έχω καθήκοντα Γενικού Διευθυντή από το 2022.  Η Τράπεζα Τροφίμων λειτουργεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις καλές πρακτικές που μοιραζόμαστε με τις άλλες Τράπεζες Τροφίμων στην Ευρώπη. Βασική δυσκολία ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες δράσεις είναι η ανάγκη να αλλάζουμε την κουλτούρα των ανθρώπων γύρω μας, στην Ελλάδα. Η σπατάλη τροφίμων είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας, αλλά ακόμα και όσων ασχολούνται με τον κλάδο των τροφίμων. Παράλληλα, οι δράσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών -όπως είναι και η Τράπεζα Τροφίμων- θεωρούνται ως κάτι ασήμαντο, που μπορεί μεν να έχει μια πρόσθετη κοινωνική αξία, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι τις περισσότερες φορές οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλύπτουν πολύ σημαντικές κοινωνικές (και όχι μόνο) ανάγκες και συντελούν στην ευρύτερη ευημερία της χώρας.

  1. Πόσοι άνθρωποι υπολογίζετε ότι ωφελούνται ετησίως από τις δράσεις σας;

Το 2024 η Τράπεζα Τροφίμων προσέφερε τρόφιμα συστηματικά σε περισσότερα από 160 συσσίτια και φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Αττική, με περισσότερους από 65.000 ανθρώπους. Υπολογίστε ότι άλλα τόσα είναι τα συσσίτια και τα ιδρύματα που βοηθάνε οι τοπικές Τράπεζες Τροφίμων που έχουμε σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρο και Πάτρα. 

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, το Higgs πραγματοποίησε έρευνα αξιολόγησης για τον κοινωνικό αντίκτυπο της βασικής δράσης της Τράπεζας Τροφίμων και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Φαίνεται σημαντική συνεισφορά ακόμα και στην υγεία των ανθρώπων που βοηθάμε, ενώ φαίνεται ότι για κάθε 1 ευρώ που δεχόμαστε ως δωρεά, επιστρέφουμε κοινωνική αξία 5 ευρώ! 

  1. Ποια είναι τα πιο συνήθη προϊόντα που καταλήγουν στα χέρια σας λόγω πλεονάσματος ή απόρριψης από τις επιχειρήσεις, και πώς διαχειρίζεστε τις διατροφικές ανάγκες όταν υπάρχουν περιορισμοί στη διαθεσιμότητα;

Αποστολή της Τράπεζας Τροφίμων είναι η καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, αλλά παράλληλα ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων. Οπότε, το μήνυμα που στέλνουμε σε κάθε εταιρία τροφίμων, είναι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε οποιοδήποτε προϊόν είναι κατάλληλο για κατανάλωση, αλλά δεν μπορεί -για διάφορους λόγους- να πουληθεί. Έτσι, κάθε μέρα παραλαμβάνουμε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, και από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι όλα είναι χρήσιμα! Ακόμα και το πιο δύσκολο, ή περίεργο προϊόν, μπορεί να δοθεί στο κατάλληλο συσσίτιο ή ίδρυμα, και να βρει τον δρόμο του ώστε να βοηθηθεί κάποιος άνθρωπος. 

Παράλληλα, υλοποιούμε προγράμματα για την συγκέντρωση τροφίμων από πολίτες (πρόγραμμα Collect), αλλά και αγορές τροφίμων από αντίστοιχες χρηματικές δωρεές ειδικού σκοπού (πρόγραμμα Emergency Food Fund). Έτσι μπορούμε να προγραμματίζουμε τις διανομές μας, ακόμα κι όταν οι δωρεές τροφίμων από τις εταιρίες, δεν είναι ίσως τόσο μεγάλες. 

  1. Βιώνουμε μια περίοδο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Έχει επηρεάσει αυτή η κρίση την Τράπεζα Τροφίμων και αν ναι πώς;

Τα διεθνή προβλήματα σίγουρα μας υπερβαίνουν. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι ότι ακόμα υπάρχουν ζωντανές οι επιπτώσεις όσων ζήσαμε τα τελευταία 15 χρόνια, η οικονομική κρίση, αλλά και οι κρίσεις των τελευταίων 5 ετών. Σαφώς, η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ! Αλλά βλέπουμε και τα από τα επίσημα στοιχεία, και από την καθημερινή μας εμπειρία, ότι τα φτωχά κοινωνικά στρώματα είναι πολύ ευάλωτα και έχουν δυσκολίες ακόμα και στην πρόσβαση στην τροφή.

  1. Ποια ήταν η πιο δύσκολη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στο πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα κατά την πανδημία, και πώς επηρεάστηκε η λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων από αυτή την κρίση;

Η πανδημία δεν ήταν μεγάλη πρόκληση για την Τράπεζα Τροφίμων. Πήραμε τις κατάλληλες προφυλάξεις και τα μέτρα όπως έπρεπε, αλλά γενικά δεν είχαμε προβλήματα. Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η επιθυμία μας να εφαρμόσουμε ακόμα περισσότερες δράσεις, με σημαντικότερα αποτελέσματα και η ανάγκη να διασφαλίσουμε την λειτουργία μας και τις δράσεις μας με ένα βιώσιμο τρόπο. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι το ζητούμενο, η βιωσιμότητα. 

Ελπίζουμε να βρούμε σύμμαχο και το κράτος. Αυτή την στιγμή, όλες οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εταιρίες και πληρώνουμε διάφορους φόρους, με διάφορες αφορμές και βασικό φορολογικό συντελεστή το 22%. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, οι οργανώσεις αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες του κράτους που στηρίζουν την κοινωνία, και έτσι είναι. Σαφώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος, από ορκωτούς λογιστές -πράγμα που στην Τράπεζα Τροφίμων κάνουμε από χρόνια- και άλλους μηχανισμούς. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιζόμαστε τιμωρητικά. 

  1. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία, είτε από τους ωφελούμενους είτε από τους εθελοντές σας, που θεωρείτε ότι αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τον κοινωνικό αντίκτυπο της Τράπεζας Τροφίμων;

Πολλές ιστορίες και πολλά περιστατικά. Πρόσφατα χρειάστηκε να δείξουμε μια ειδική μέριμνα, για μια μητέρα στο Κερατσίνι με δίδυμα βρέφη. Η κοπέλα γέννησε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά δυστυχώς ο σύζυγός της πέθανε 10 μέρες πριν την γέννα. Εκτός από τα άλλα προβλήματα, η κατάσταση είναι και οικονομικά δύσκολη. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από μια ειδική δωρεά, το βρεφικό γάλα των δύο μωρών για 6 μήνες, και παράλληλα βοηθάμε και με άλλα προϊόντα. 

Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι μας. Η εταιρία στην οποία απευθυνθήκαμε ανταποκρίθηκε άμεσα, με μόνη παράκληση να κρατήσουμε την ανωνυμία της. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τον τοπικό φορέα στο Κερατσίνι, ο οποίος έρχεται ο ίδιος σε επικοινωνία με την συγκεκριμένη κυρία, αλλά και με όλους τους άλλους που ζητάνε βοήθεια. Έτσι, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

  1. Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος ιδιώτης ή επιχείρηση να συμμετέχει εθελοντικά στην προσπάθειά σας;

Χρειαζόμαστε τρόφιμα και βοήθεια. Όλες οι εταιρίες τροφίμων έχουν κάτι που να περισσεύει, αρκεί να κοιτάξουν λίγο καλύτερα στα logistics τους. Επιπλέον, οι περισσότερες εταιρίες ευαισθητοποιούνται και υλοποιούν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για την συγκέντρωση τροφίμων από τους εργαζόμενους ή και την ίδια την εταιρία, και την υποστήριξη άλλων δράσεων.  Όποιος θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μας. Μπορούμε να μοιραστούμε προτάσεις που να ταιριάζουν στην στρατηγική της κάθε εταιρίας, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες που έχει και η Τράπεζα Τροφίμων.

Κοινωνική ευθύνη είναι και η δική σας πρωτοβουλία τώρα, να αναδείξετε την προσπάθειά μας, και σας ευχαριστώ!

  1. Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Τράπεζας Τροφίμων στην Ελλάδα, και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση του έργου σας;

Το ‘κλισέ’ θα ήταν να πω ότι θα ήθελα έναν κόσμο χωρίς την ανάγκη για την λειτουργία Τραπεζών Τροφίμων, αλλά είμαι αρκετά ρεαλιστής για να το πω. Εγώ θα ήθελα να μπορούμε να λειτουργούμε με όρους βιωσιμότητας και επαγγελματισμού, βοηθώντας όλο και καλύτερα αυτούς που πάντα θα έχουν ανάγκη. Ίσως, και σε ένα πιο υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο, από το κράτος. 

τράπεζα τροφίμων κρυονερι

Το athina-voreia.gr ευχαριστεί θερμά τον κο Δημήτρη Νέντα για τη θετική ανταπόκριση, την όμορφη συζήτηση αλλά ιδιαίτερα για τον αγώνα του αλλά και όλων των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το έργο της Τράπεζας Τροφίμων.

Με τη βοήθεια όλων μας, η Τράπεζα Τροφίμων θα συνεχίσει να αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι ακόμα και μικρές δράσεις μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Βρείτε την Τράπεζα Τροφίμων | 

Ιστοσελίδα: 

https://foodbank.gr

Social Media: 

https://www.facebook.com/FoodBankGreece

https://www.instagram.com/foodbankgreece

Διεύθυνση:

Λεωφόρος Κρυονερίου 124, Κρυονέρι Αττικής, Τ.Κ 14568

Τηλέφωνο:

210 622 0025