
Ένα φωτεινό μετέωρο φώτισε τον ουρανό της Αττικής στις 11:11 το βράδυ της 10ης Απριλίου, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Η κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών κατέγραψε τη στιγμή, καθώς το φαινόμενο κινούνταν δυτικά προς βορειοδυτικά.
Δείτε το βίντεο:
Το ουράνιο σώμα, με εκτιμώμενο μέγεθος αρκετών μέτρων, άφησε πίσω του λαμπερή «ουρά» – χαρακτηριστικό φαινόμενο σε βολίδες και λαμπρούς διαττόντες, που παραμένει ορατό για λίγα λεπτά μετά την καύση τους.
Το βίντεο αναδημοσίευσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στην πλατφόρμα Χ, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια και ενθουσιασμό από τους χρήστες.
☄️Μετέωρο έπεσε χθες Δυτικά Βορειοδυτικά. Ώρα: 22:11. Η ώρα της κάμερας είναι 1 ώρα πριν. Καταγράφηκε από την κάμερα του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών που στοχεύει Δυτικά Βορειοδυτικά.
☄️Ευχαριστώ τον κ. @vangelis_malef που με ειδοποίησε και τον κ. Βαγγέλη Μαρκουλή για το video… pic.twitter.com/eOndskY7xc— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 12, 2025
Τι είναι το μετέωρο
Στην αστρονομία, μετέωρο ονομάζεται το φωτεινό ίχνος που δημιουργείται όταν ένα βραχώδες σώμα –γνωστό ως μετεωροειδές– εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα. Η τριβή με τα μόρια της ατμόσφαιρας προκαλεί έντονο ιονισμό, με αποτέλεσμα την παραγωγή φωτός.
Αν το σώμα αυτό δεν διαλυθεί εντελώς και φτάσει στο έδαφος, τότε το υπόλειμμα ονομάζεται μετεωρίτης, και αν είναι αρκετά ογκώδες, μπορεί να δημιουργήσει κρατήρα. Τα μετεωροειδή παρατηρούνται κυρίως σε ύψη γύρω στα 120 χιλιόμετρα, ενώ τα μικρότερα εξαφανίζονται σε αποστάσεις 60-80 χιλιομέτρων. Οι ταχύτητές τους αγγίζουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.