Βρεθήκαμε στο Παζάρι των Φίλων Ζώων Χαλανδρίου | ΦΩΤΟ

παζαρι φιλοζωικης χαλανδριου

Περπατώντας στη Λεωφόρο Βασιλεώς Γεωργίου στο Χαλάνδρι συναντάμε το καθιερωμένο παζάρι της Φιλοζωικής Χαλανδρίου.

Εδώ κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, στήνουν πάγκους με όλων των ειδών πράγματα, για όποια ή όποιον θέλει να συνδυάσει τα ψώνια του με το να βοηθήσει τα ζώα!

Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Χαλανδρίου συγκεντρώνει αντικείμενα που δωρίζουν εθελοντές και τα διαθέτει προς πώληση με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, το οποίο το χρησιμοποιεί για τις δράσεις του Συλλόγου. Εκεί συναντήσαμε με την κυρία Λέρτα, η οποία με πολλή χαρά συζήτησε μαζί μας για το έργο τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

παζαρι φιλοζωικης χαλανδριου

Ο Σύλλογος λειτουργεί από το 2002, τη χρονιά που ψηφίστηκε «Ο Περί Σκύλων Νόμος». Όλα αυτά τα χρόνια ταίζουν, περιθάλπουν, στειρώνουν και προωθούν για υιοθεσία ζώα συντροφιάς. Αυτή τη στιγμή φροντίζουν περίπου 40 σκυλιά και 40 αποικίες γατιών σε όλο το Χαλάνδρι. Ο Δήμος Χαλανδρίου τους έχει παραχωρήσει έναν χώρο στο Χαλάνδρι και τους παρέχει τις απαραίτητες τροφές. Επίσης, βοηθάει ενεργά στις στειρώσεις των γατιών. Υπενθυμίζουμε, πως κάθε Δήμος είναι υποχρεωμένος για την κτηνιατρική περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, σίτιση και σήμανση των αδέσποτων εντός των ορίων του.

παζαρι φιλοζωικης χαλανδριου

Πώς μπορείς να τους βοηθήσεις

Τα περισσότερα σκυλιά βρίσκονται σε χώρο φιλοξενίας στο Κορωπί. Στο Χαλάνδρι φέρνουν τα σκυλάκια που ίσως είναι πιο φοβικά ή ακοινώτητα για να περάσουν την απαραίτητη κοινωνικοποίηση πριν την υιοθεσία. Γι’αυτό ζητούν βοήθεια από άτομα που μπορούν να αναλάβουν εθελοντικά να τα βγάζουν βόλτα, να τα ταίζουν ή να τα καθαρίζουν. Επίσης, κάποιος μπορεί να τους βοηθήσει είτε υιοθετώντας κάποιο ζωάκι, συνεισφέροντας οικονομικά στις δράσεις του συλλόγου ή προσφέροντας αντικείμενα για να προσθέσουν στο παζάρι τους. Τέλος, πάντα χρειάζονται «χέρια» για την πραγματοποίηση του παζαριού στην πλατεία Χαλανδρίου, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα.

παζαρι φιλοζωικης χαλανδριου

Όπως λένε και οι ίδιοι:

«Ο Σύλλογος Εθελοντών Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου έχει στόχο να προσφέρει μια ευκαιρία στα αδέσποτα σκυλιά και γάτες να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας. Έτσι, επιδιώκουμε την περίθαλψη των αδέσποτων (από ασθένεια, τροχαίο, κακοποίηση), τη στείρωση για έλεγχο του πληθυσμού τους και τέλος, την υιοθεσία τους.
Ο Σύλλογός μας έχει πραγματική ανάγκη από οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να προσφέρετε στα αδέσποτα και πολύ ταλαιπωρημένα ζώα του Δήμου μας. Οι ανάγκες μας και από πλευράς εσόδων και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού είναι πολλές, καθώς τα τωρινά μας μέσα δεν αρκούν για τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα.
Όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο φροντίδας σε όλο το Χαλάνδρι, το οποίο θα φροντίζει ανάλογα τα αδέσποτα του δήμου μας. Χρειαζόμαστε την έμπρακτη αγάπη σας, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων σας. Επειδή κάθε συνεισφορά σας ακόμα και μικρή είναι πολύτιμη, μπορείτε να μας βοηθήσετε με κάποιον από τους ακόλουθους τρόπους:

Συνεισφορά (ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες):

  • σε υλικό: σπιτάκια, λουράκια, αντιπαρασιτικά περιλαίμια,
  • σε φάρμακα: Frontline, Drontal, Augmentin, Amoxil, Vibramycin, Zylapour, Fungoral, Surolan, Oridermyl, κ.ά. σε τροφές για τα αδέσποτα (ξηρή ή κονσέρβες).
  • Οποιοδήποτε ποσό (ακόμα και το πιο μικρό) ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποτελεί σημαντικό έσοδο για τις προσπάθειές μας στον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής
    GR5301101780000017829602063.
  • Ετήσια συνδρομή μέλους 20€ ως οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα κτηνιατρικής περίθαλψης και φιλοξενίας των αδέσποτων.
  • Προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων στο χώρο σας (υγιή ή υπό ανάρρωση) μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει.
  • Αναδοχή (οικονομική και συναισθηματική) ενός σκύλου που φιλοξενείται προσωρινά ή μόνιμα σε πανσιόν.
  • Υιοθεσία ενός κατοικίδιου (σκύλου ή γάτας), με τη δική μας καθοδήγηση σε ό,τι χρειαστεί.
  • Δωρεά μικρο-αντικειμένων σε καλή κατάσταση για τα μηνιαία μπαζαάρ (κοσμήματα, αξεσουάρ, τσαντάκια, διακοσμητικά, χρηστικά αντικείμενα, υαλικά, κεριά, λούτρινα, CD, βιβλία, κ.λπ.).
  • Αγορά αντικειμένων από τα bazaar μας, που πραγματοποιούνται κάθε μήνα (πλην Αυγούστου).
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας που γίνονται μία-δύο φορές το χρόνο.
  • Εθελοντική προσωπική εργασία για τους σκοπούς του συλλόγου, σε όποιο τομέα έχει ο καθένας τη δυνατότητα και το χρόνο, μέσα ή έξω από το σπίτι του (π.χ. φωτογράφιση ζώων για τις αγγελίες υιοθεσίας, καταχώρηση αγγελιών υιοθεσίας, επίσκεψη στον κτηνίατρο για περίθαλψη ζώου, περισυλλογή περιστατικών, μεταφορά στην πανσιόν φιλοξενίας, συλλογή αντικειμένων για bazaar, προετοιμασία bazaar, κ.λπ.).
  • Προβολή των θεμάτων του συλλόγου (υιοθεσίες, bazaar, ανακοινώσεις) σε δημόσιους χώρους, σε χώρους εργασίας, σε άλλους συλλόγους, στο Internet, στα ΜΜΕ, κ.λπ. για ενημέρωση-εκπαίδευση ζωόφιλων και άλλων συμπολιτών μας.
  • Δωρεά γραφικής ύλης (χαρτί, μελάνια εκτυπωτών, κ.λπ.), χορηγία εκτύπωσης φυλλαδίων, ημερολογίου, T-shirt, κούπες, κ.λπ.
  • Δωρεά εξοπλισμού κάθε είδους για το γραφείο του συλλόγου (π.χ. εκτυπωτής, Η/Υ, φωτοτυπικό, πτυσσόμενες καρέκλες, κλπ.) ή για το bazaar (π.χ. πτυσσόμενα τραπέζια και καρεκλάκια).
  • Εύρεση χορηγών για διάφορες δραστηριότητες.
  • Οποιαδήποτε δική σας ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και την οικονομική ενίσχυση του έργου μας είναι ευπρόσδεκτη.»

Ο εθελοντισμός είναι κρίσιμος για τη λειτουργία του φιλοζωϊκού Συλλόγου και σε αυτό το κομμάτι κάνουν σημαντική δουλειά. Τον Μάρτιο για παράδειγμα μαζί με εθελοντές κτηνιάτρους από τη Σλοβενία στείρωσαν μαζικά 270 ζώα. Το θέμα της στείρωσης είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς οι θέσεις στο νοσοκομείο κλείνουν συνήθως με τα ατυχήματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι στειρώσεις.

Όταν τους ρωτάμε τι αλλαγή θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο Δήμου -ο οποίος στηρίζει ήδη σημαντικά τον Σύλλογο- μας είπαν πώς θα ήθελαν να υπάρχει μια ομάδα στον Δήμο, ένας κτηνιατρικός σταθμός που να εργάζεται πάνω στη φροντίδα των ζώων.

Η κα Λέρτα σημειώνει πως το θέμα της φροντίδας των ζώων, το αντιμετωπιζουμε πάντα σαν πρόβλημα και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στην σελίδα τους στο Facebook μπορείς να μαθαίνεις νέα για τις δράσεις τους. Όπως μας λένε, τα κοινωνικά δίκτυα και η μεγάλη κοινότητα που έχουν φτιάξει βοηθάει πολύ, ιδιαίτερα στο να βρίσκεται γρήγορα ένα ζωάκι όταν χάνεται.

Δες περισσότερα στην ιστοσελίδα τους: filoizwwnhalandriou.wordpress.com
Στη σελίδα τους στο Facebook: filoizoonhalandriou

Το Φιλοζωικό Κίνημα: Η Σημασία του και οι Προκλήσεις του Σήμερα

Το φιλοζωικό κίνημα αποτελεί μια ισχυρή κοινωνική δύναμη που αναδεικνύει την ανάγκη για την προστασία των ζώων, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διαμόρφωση πολιτικών που διασφαλίζουν την ευημερία των ζώων. Η σημασία του έγκειται στην ηθική υποχρέωση του ανθρώπου να φροντίζει και να προστατεύει τα ζώα, είτε αυτά ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον είτε βρίσκονται υπό την ανθρώπινη φροντίδα.

Η Εξέλιξη του Φιλοζωικού Κινήματος

Αν και η φροντίδα για τα ζώα είναι μέρος της ανθρώπινης ιστορίας -πιο έντονη ιδιαίτερα σε κάποιες θρησκείες- το παγκόσμιο φιλοζωικό κίνημα ξεκίνησε να αναπτύσσεται δυναμικά τον 19ο αιώνα, με οργανώσεις να ιδρύονται για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την κακοποίηση και την εγκατάλειψή τους. Το σύγχρονο φιλοζωϊκό κίνημα άρχισε να γιγαντώνεται τη δεκαετία του ‘70. Στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ζώων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην τεχνολογία, η αύξηση της ενημέρωσης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση της φιλοζωικής ατζέντας. Οι άνθρωποι σήμερα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τις ανάγκες των ζώων και πολλοί συμμετέχουν σε δράσεις υιοθεσίας, διασώσεων και προστασίας των ζώων.

Οι Μεγαλύτερες Προκλήσεις του Φιλοζωικού Κινήματος Σήμερα

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το φιλοζωικό κίνημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις:

  • Αδέσποτα ζώα: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι ο υπερπληθυσμός αδέσποτων ζώων. Παρά τις προσπάθειες για στειρώσεις και υιοθεσίες, οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούνται να διαχειριστούν χιλιάδες ζώα που περιφέρονται χωρίς φροντίδα, αντιμετωπίζοντας την κακοποίηση, την πείνα και τις ασθένειες.
  • Κακοποίηση και αμέλεια: Η κακοποίηση των ζώων παραμένει δυστυχώς ένα σοβαρό ζήτημα, τόσο σε οικιακό όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Οι φιλοζωικές οργανώσεις παλεύουν καθημερινά να προστατέψουν τα ζώα από τη βία και την κακομεταχείριση, αλλά πολλές φορές τα μέσα τους είναι περιορισμένα.
  • Ελλιπής νομοθεσία και επιβολή της: Παρόλο που έχουν γίνει βήματα προς τη βελτίωση των νομοθεσιών για τα δικαιώματα των ζώων, η επιβολή των νόμων είναι συχνά ελλιπής. Η έλλειψη πόρων και προσωπικού για την παρακολούθηση και την επιβολή κυρώσεων αποτελεί μια διαρκή πρόκληση για τις φιλοζωικές οργανώσεις.
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού: Η αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τη φροντίδα και τα δικαιώματα των ζώων είναι μια συνεχής διαδικασία. Παρόλο που η ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αυξηθεί, υπάρχουν ακόμα πολλοί που αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα ή δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Το φιλοζωικό κίνημα, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής των ζώων και στην καλλιέργεια μιας κοινωνίας που τα σέβεται και τα προστατεύει. Μια φιλοζωική οργάνωση όπως αυτή στο Χαλάνδρι, δίνει έναν καθημερινό αγώνα για να προσφέρει φροντίδα και αγάπη σε χιλιάδες ζώα που το έχουν ανάγκη και η βοήθεια όλων μας είναι κρίσιμη για την επιτυχία της προσπάθειάς της!