
Η νεοσύστατη Παιδική Χορωδία στο Χαλάνδρι μας συστήνεται και καλεί τους μικρούς μας φίλους να τη γνωρίσουν από κοντά και να ξεκινήσουν ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής!
Μια παιδική χορωδία δεν είναι απλώς μια μουσική ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαμορφώνει χαρακτήρες, καλλιεργεί τη συνεργασία και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών μέσα από τη δύναμη της μουσικής. Με κάθε μελωδία, οι νεαροί χορωδοί μαθαίνουν να εκφράζονται, να επικοινωνούν και να μοιράζονται συναισθήματα, δημιουργώντας μια μοναδική κοινότητα με κοινό στόχο την αρμονία—όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στη ζωή τους.
Γράφει ο Διονύσης Ρόκος
Στη συνέντευξη που πήρα από τη διευθύντρια της παιδικής χορωδίας Ρία Θεοδώρου, μιλήσαμε για το όραμα, τις προκλήσεις και τη σημασία αυτής της μουσικής διαδρομής. Μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις της για το πώς η χορωδία διαμορφώνει τις ψυχές των παιδιών και τους δίνει εργαλεία για το μέλλον, πέρα από τις νότες και τις παρτιτούρες.

Μου έκανε εντύπωση η αφοσίωση με την οποία ανταποκρίθηκε η κα Θεοδώρου και μου έδειξε πως είναι ένας άνθρωπος με αγάπη και σεβασμό για αυτό που κάνει.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χαλανδρίου; Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της και τι περιλαμβάνει;
«Ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε τη λειτουργία παιδικής χορωδίας τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χριστίνα Μαχαίρα, η διευθύντρια του τμήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης Ελένη Κούκα και ο Προϊστάμενος Κωνσταντίνος Αναγνώστου υποστηρίζουν και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο την δράση αυτή.
Η Παιδική Χορωδία αφορά παιδιά 7-16 ετών και η πρόβα μας πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 19.15-20.30 σε μια από τις αίθουσες εκδηλώσεων του δήμου. Οι μικροί χορωδοί διδάσκονται ορθοφωνία, φωνητική, κινητικές ασκήσεις που συνδέονται με το χορωδιακό τραγούδι, ασκήσεις αναπνοής και τοποθέτηση ανάλογα με το είδος του τραγουδιού που ασχολούμαστε, εκμάθηση πολλών διαφορετικών γλωσσών καθώς ασχολούμαστε με μουσικές του κόσμου. Στην πρώτη μας συναυλία παρουσιάσαμε τραγούδια από το Κογκό, Τζαμάικα, Αγγλία, Γαλλία κ.α.»
Τι θεωρείτε ότι κερδίζουν τα παιδιά που συμμετέχουν στη χορωδία, πέρα από
τη μουσική εκπαίδευση; Πώς συμβάλλει η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση
του χαρακτήρα τους;
«Τα παιδιά που συμμετέχουν στη χορωδία πρωτίστως ψυχαγωγούνται αλλά τα οφέλη που αποκομίζουν συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Η χορωδιακή μουσική εκπαίδευση βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, κοινωνική ευαισθητοποίηση, πειθαρχία και ευγενή άμιλλα. Μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, σε αρμονία μεταξύ τους καθώς η στάση και η απόδοση τους σε ατομικό επίπεδο επηρεάζει τη συνολική εικόνα της ομάδας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλώσσας και της λογικής, βελτιώνει τη μνημονική ικανότητα, αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη, το συντονισμό, τη χωρική νοημοσύνη, τις ακουστικές δεξιότητες, την εφευρετικότητα.»

Έχετε εργαστεί πολλά χρόνια με παιδιά ενώ εδώ και 10 χρόνια διευθύνετε τη Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Τρίτης Ηλικίας ; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στο να συνεργάζεστε με παιδιά σε σύγκριση με ηλικιωμένους;
«Εργάζομαι 33 χρόνια με παιδιά αλλά κ ενήλικες καθώς οι σπουδές μου υποστηρίζουν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έχει ενδιαφέρον να σας πω, πως, υπάρχουν πολλά κοινά σε αυτές τις δυο ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά, όπως και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, έχουν μεγάλη επιθυμία να εκφράζονται και να δημιουργούν. Η ομάδα βοηθά να εξωτερικεύουν συναισθήματα και να συνδέονται με το σύνολο. Η υπομονή και επιμονή είναι το κύριο χαρακτηριστικό που χρειάζεται να έχει ο μουσικός – μαέστρος για να ενώσει αρχικά την ομάδα και στη συνέχεια να παράγει έργο.
Η τέχνη, η μουσική ειδικότερα είναι έκφραση της ψυχής μας. Η ένωση της ομάδας, ο σεβασμός, η αγάπη και το μοίρασμα είναι ο πρώτος στόχος για να λειτουργήσει η ομάδα ως μια φωνή στο τραγούδι αλλά και σε κάθε δράση της. Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση για μένα να βρίσκω κάθε φορά τον τρόπο ώστε να ενώσω την ομάδα για την “κοινή φωνή ” της.
Θυμάμαι πως όταν ανέλαβα τη χορωδία 60+ του Δήμου Χαλανδρίου για έναν ολόκληρο χρόνο φρόντιζα να βρω τρόπους υποστήριξης των ανθρώπων ώστε να έρχονται με ηρεμία και άνεση για να χαρούν την πρόβα τους. Δημιούργησα ομάδες αλληλοφροντίδας αλλά κι εγώ η ίδια προσπαθούσα να βοηθήσω σε ότι έχουν ανάγκη κάθε φορά, ώστε να υπάρχει ηρεμία για να είναι παραγωγική η πρόβα μας. Όταν όλοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους και ένιωσαν ασφαλείς όλα ήταν πιο εύκολα.»

Υπάρχει κάποια στιγμή που να έχετε ξεχωρίσει από την ενασχόλησή σας με το
αντικείμενο όλα αυτά τα χρόνια;
«Πολλές στιγμές ήταν ξεχωριστές… δε ξέρω ποια να εκφράσω πρώτη. Θυμάμαι με συγκίνηση την κ. Άννα Χ. που είναι χορωδός 60+ και όταν ξεκίνησε μου είπε πως ήρθε για να λύσει τη δυσάρεστη ανάμνηση του δασκάλου της στο δημοτικό, που την απέρριψε για τη φωνή της. Δύο χρόνια μετά, έγινε ένα αφιέρωμα στη χορωδία 60+ και στη συνέντευξή της είπε: “νιώθω χαρά και ευγνωμοσύνη που ξεπέρασα την απόρριψη που έλαβα ως μικρό κορίτσι”.
Επίσης πολλά παιδιά που έρχονται με το φόβο να τραγουδήσουν, να ασχοληθούν με τη μουσική, στη συνέχεια, παρακολουθώ την πορεία τους και πραγματικά νιώθω περήφανη για την εξέλιξή τους.
Μα εξίσου ξεχωριστές είναι όλες οι στιγμές που συνεργάζομαι με τους παλιούς μου μαθητές. Πριν λίγα χρόνια χρόνια συνεργάστηκα με δυο ταλαντούχες μαθήτριές μου, την Κατερίνα Διονυσοπούλου (ηθοποιό) και τη Θωμαή Σταυριανού (χορεύτρια). Παρουσιάσαμε μια εξαιρετική παράσταση για την Άλωση της Πόλης σε σκηνοθεσία της Νάσας Χατζή. Τα τραγούδια της παράστασης τραγούδησε η χορωδία “Φωνές Χρωμάτων” που δημιούργησα το 1997 και συνεχίζουμε μια πλούσια πορεία ως σήμερα, με φεστιβάλ, συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις. Επίσης θυμάμαι πάντα με συγκίνηση τις συναυλίες μας στο σύλλογο Φλόγα και Πίστη.»
Η μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff έχει σημαντικό ρόλο στο έργο σας. Ποια είναι τα οφέλη αυτής της προσέγγισης; Την εφαρμόζετε στις πρόβες ή στις παραστάσεις της χορωδίας;
«Ναι, έχει σημαντικό ρόλο στο έργο μου. Η μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff είναι μια ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη και την αισθητική αγωγή.
Τα οφέλη της μουσικοκινητικής αγωγής είναι η φαντασία, ευρηματικότητα, έμπνευση,
δημιουργικότητα, ομαδική συνεργασία, απόκτηση εμπειριών, αποδοχή του εαυτού μας και
των άλλων, έκφραση, ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων και βιωματική προσέγγιση με όλο
μας το είναι, ενεργητική ακοή και παιχνίδια, ευαισθητοποίηση και ξύπνημα της λαϊκής παράδοσης.
Καλλιεργεί τις εκφραστικές ικανότητες, αναπτύσσει τις μουσικές και κινητικές δεξιότητες, προσφέρει ευκαιρίες για αυτοσχεδιασμό, δημιουργία, συνεργασία, βοηθάει στην καταπολέμηση συμπλεγμάτων και αναστολών. Πάντα εφαρμόζω στοιχεία της προσέγγισης αυτής σε όλες τις χορωδιακές ομάδες καθώς βοηθά τους μικρούς ή μεγάλους χορωδούς να χαλαρώσουν, να παίξουν, να αποφορτιστούν από μια απαιτητική πρόβα ή από το άγχος μιας συναυλίας.»

Φέτος είναι η πρώτη σας χρονιά στην Παιδική Χορωδία. Ποια είναι τα συναισθήματα για τη νέα σας αρχή και πως ήταν η γνωριμία με τα παιδιά;
«Η πρόταση για να αναλάβω τη διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Χαλανδρίου μου έδωσε μεγάλη χαρά. Τα παιδιά έχουν απεριόριστο υλικό έκφρασης, επικοινωνίας, δημιουργικότητας, εφευρετικότητας μέσω της τέχνης. Ήταν επίσης μεγάλη μου χαρά και η συνεργασία μου με τον πιανίστα Κώστα Κούση που είναι ο πιανίστας μας στην παιδική χορωδία. Η συνεργασία μας είναι άριστη και αυτό βοηθά στο καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα συναισθήματα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι πάντα χαρά και συγκίνηση. Βλέπω την πορεία των μικρών χορωδών και παρατηρώ την εξέλιξη τους. Η γνωριμία και η πρώτη επαφή με τα παιδιά είναι καθοριστική για την εξέλιξη. Είναι σημαντικό να είμαι ο εαυτός μου και με ειλικρίνεια να εκφράζω την αλήθεια μου. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται κάθε τι που είναι επιτηδευμένο. Προσπαθώ η σχέση μου με τους μικρούς χορωδούς να είναι αληθινή, γεμάτη κατανόηση, αγάπη και φροντίδα. Αυτό δε, είναι σημαντικό να γίνει στόχος και για όλη την ομάδα.»
Η διεύθυνση μιας χορωδίας απαιτεί οργάνωση, έμπνευση και πολλή αφοσίωση. Ποια είναι τα προσωπικά σας κίνητρα και τι σας ενθαρρύνει να συνεχίζετε αυτό το έργο;
«Είναι αλήθεια αυτό. Η χορωδία είναι μια οικογένεια. Αν φροντίσεις την οικογένεια αυτή θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αμοιβαιότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φροντίδα. Τα προσωπικά μου κίνητρα είναι να προσφέρω τη γνώση μου για το κοινό καλό. Ενθάρρυνση, αφοσίωση, ευγένεια, σεβασμός και αλληλεγγύη είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν το έργο αυτό. Το αποτέλεσμα της εργασίας μου με ενθαρρύνει να οραματίζομαι και να δημιουργώ.»
Η χορωδία περιλαμβάνει παιδιά από 7 έως 16 ετών. Πώς προσαρμόζετε το
ρεπερτόριο και τη μεθοδολογία σας ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και τις
ικανότητες αυτών των ηλικιών;
«Η χορωδία απαρτίζεται από παιδιά 7-16 ετών και το ρεπερτόριο δημιουργείται μέσα από τις φωνές που έχω στην ομάδα. Ανάλογα με το εύρος, την ένταση, τον όγκο των φωνών, το χαρακτήρα των παιδιών, την ομοιογένεια των μικρών χορωδών επιλέγω το ρεπερτόριο. Φυσικά πάντα η επιλογή σχετίζεται και με την εποχή, την εορτή ή το αφιέρωμα που πιθανώς ετοιμάζουμε. Η μεθοδολογία στηρίζεται πάνω στα χαρακτηριστικά που προανέφερα.»
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της Παιδικής Χορωδίας; Υπάρχουν
συγκεκριμένοι στόχοι ή όνειρα που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;
«Ο σημαντικότερος στόχος είναι η ένωση, η δημιουργία, η ομαδικότητα, η συνεργασία, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών. Όνειρό μου είναι η συμμετοχή μας σε μεγάλες διοργανώσεις για κοινωνικό σκοπό, φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συναυλίες με σημαντικούς ερμηνευτές. Σκοπός της τέχνης είναι η πνευματική ανάταση, η καλλιέργεια και ο άνθρωπος σε κάθε του πτυχή. Εύχομαι λοιπόν η τέχνη μου να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τον άνθρωπο!»
Με τη μεγάλη εμπειρία σας στη μουσική εκπαίδευση και τη διεύθυνση
χορωδιών, τι θα λέγατε στους γονείς που διστάζουν να εντάξουν τα παιδιά
τους σε μια μουσική ομάδα; Γιατί αξίζει αυτή η εμπειρία;
«Θα έλεγα στους γονείς πως η τέχνη κάνει θαύματα! Να εμπιστευθούν, να επενδύσουν τον χρόνο τους σε μια χορωδιακή ομάδα και τα οφέλη που θα δουν στα παιδιά τους θα είναι ανεκτίμητα. Τα παιδιά τους θα γίνουν μέντορές τους για τις αξίες της ζωής. Η κοινωνικοποίηση, η σύμπνοια, η αυτοεκτίμηση, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός, η ευγένεια θα ποτίσουν τις οικογένειές τους και κάθε κομμάτι της κοινωνίας.
Θα ήθελα μαζί με τις ευχαριστίες μου για αυτή την όμορφη συζήτηση που είχαμε, να κλείσω με μια φράση του Πλάτων που για μένα έχει μεγάλη αξία.»
«Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα»
Η παιδική χορωδία είναι κάτι περισσότερο από μια μουσική δραστηριότητα, είναι ένα ταξίδι που γεμίζει τα παιδιά με αξίες, αναμνήσεις και δεξιότητες που θα τα συνοδεύουν για πάντα. Με την καθοδήγηση ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική και την εκπαίδευση, όπως η διευθύντριά της, η χορωδία δεν δημιουργεί απλώς όμορφες μελωδίες, αλλά και δυνατούς, εκφραστικούς ανθρώπους. Και αυτό είναι, ίσως, η μεγαλύτερη της επιτυχία.
Ευχαριστώ πολύ τη Ρία Θεοδώρου για την όμορφη συζήτηση και της εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στο μουσικό της ταξίδι!

Ποια είναι η Ρία Θεοδώρου
Η Ρία Θεοδώρου είναι διπλωματούχος διεύθυνσης χορωδίας, πιάνου και Ανωτέρων θεωρητικών. Σπούδασε κλασικό τραγούδι, ορθοφωνία, φλογέρα από καλάμι και κρουστά. Είναι απόφοιτος της Διετούς Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff και έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως εμψυχώτρια διδάσκει σε μουσικούς και παιδαγωγούς, φωνή και μουσικοκινητική μέσα από την προσέγγιση Carl Orff. Έχει συνθέσει μουσική για εννέα θεατρικά έργα και μια ποιητική συλλογή. Από το 1992 εργάζεται ως μουσικός στο Δήμο Χαλανδρίου έχοντας διδάξει στην πρωτοβάθμια (πρόγραμμα Μελίνα), προνηπιακή εκπαίδευση (υπεύθυνη προγραμμάτων Carl Orff). Από το 2014 διευθύνει τη Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Τρίτης Ηλικίας 60+ του Δήμου Χαλανδρίου και είναι υπεύθυνη των προγραμμάτων Orff. Από το 2024 διευθύνει την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χαλανδρίου. Έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Χορωδιακού Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Χαλανδρίου. ‘Εχει βραβευτεί από την εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συντεχνίας Φλογέρας από Καλάμι, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων.