Το εκπληκτικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας περνάει στον Δήμο Πεντέλης για 20 χρόνια

ροδοδάφνη πεντελης

Ένα εκπληκτικό κτίριο, τη ‘Ροδοδάφνη Πεντέλης’, νοίκιασε ο Δήμος Πεντέλης για τα επόμενα 20 χρόνια για να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο Πολιτιστικών και Πνευματικών Δράσεων του Δήμου.

Ένα κτίριο μοναδικής ομορφιάς, που θα προσδώσει αίγλη στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανυπομονούμε να το δούμε έτοιμο μετά τις εργασίες ανακαίνισης.

Η δήλωση της Δημάρχου Νατάσσας Κοσμοπούλου για την Έγκριση των όρων μίσθωσης του ακινήτου ‘Ροδοδάφνη Πεντέλης’:

«Αγαπητοί δημότες,

Ένα απο τα εμβληματικά, τοπόσημα του Δήμου Πεντέλης που συνδέεται με ιστορικά γεγονότα, μύθους και θρύλους των αρχών του 19ου αιώνα και παράλληλα εκφράζει τη λειτουργία της κοινωνίας της εποχής είναι το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας ‘Ροδοδάφνη’.

Η απόδοση στους δημότες της Πεντέλης αποτέλεσε για τη διοίκησή μας μεγάλο στοίχημα από την έναρξη της θητείας μας.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν, ανακοινώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ.αρ. 10836/09/08/2024 απόφαση της ΕΤΑΔ εγκρίθηκε η απευθείας εκμίσθωση του ακινήτου «Ροδοδάφνη Πεντέλης» (Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας) στον Δήμο Πεντέλης – απόφαση η οποία, χθες 25/9, εγκρίθηκε ομόφωνα και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε είκοσι (20) έτη και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, ο Δήμος θα προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτιστικών και Πνευματικών Δράσεων του Δήμου.

‘Μέσα σε τόσους λίγους μήνες διοίκησης, κατορθώσαμε να πετύχουμε, αφενός μια μίσθωση με το χαμηλό αντίτιμο των 1.000 ευρώ / μήνα – ενώ μέχρι σήμερα η μίσθωση ανερχόταν στις 6.000 ευρώ, αφετέρου μια μίσθωση που μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, και ανταποδοτικά για την κάλυψη του ενοικίου και της συντήρησης του.

Αποδίδουμε το στολίδι του τόπου μας στους δημότες, ώστε να απολαμβάνουν, όπως άλλωστε το δικαιούνται, δράσεις πολιτισμού στον απόλυτο χώρο για τον Πολιτισμό.
Δρομολογούμε άμεσα την ένταξη του σε πρόγραμμα για την ανακαίνισή του και την ανάδειξή του σε πολυχώρο πολιτισμού και για το λόγο αυτό, καλούμε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προτάσεις του και διενεργούμε πολύ σύντομα σχετική διαβούλευση.
Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας το μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου, αποδίδοντας την τιμή που του αξίζει’.

Νατάσσα Κοσμοπούλου»

Το καλοκαιρινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας

Το Καστέλο της Ροδοδάφνης ή Πύργος Δουκίσσης Πλακεντίας είναι το καλοκαιρινό ανάκτορο της Δούκισσας της Πλακεντίας (σσ. σωστά καταλάβατε, η Δούκισσα είχε και χειμερινό ανάκτορο, τη γνωστή «Βίλα Ιλίσια» στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας που στεγάζει σήμερα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο). Το Καστέλο της Ροδοδάφνης λοιπόν βρίσκεται στο λόφο Κουφού του Δήμου Πεντέλης μεταξύ των οδών Φειδίου, Υγείας και Ικάρου, όχι πολύ μακριά από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπως αναφέρει το geografikoi.gr.

Άρχισε να οικοδομείται το 1840 σε οικόπεδο που μέχρι τότε ανήκε στη Μονή Πεντέλης. Λέγεται ότι η Δούκισσα έβαλε λυτούς και δεμένους για να καταφέρει να αγοράσει το οικόπεδο « φιλέτο » από τη Μονή, η οποία είχε θέσει άτυπα ολόκληρο το ορός Πεντέλης υπό τη διακυβέρνηση της κατά το μεσαίωνα. Η Μονή δέχτηκε τελικά να πουλήσει το οικοπεδάκι έκτασης 1738 στρεμμάτων στη Δούκισσα, με τη Δούκισσα να έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το θρύλο, να επισκευάσει την πηγή της Ροδοδάφνης που βρισκόταν μέσα στο κτήμα ώστε να ξεδιψάνε οι περαστικοί (αν ποτέ βρεθείτε στην Πεντέλη, ένα νεράκι στης Δούκισσας επιβάλλεται να το πιείτε).

Πάμε λοιπόν να δούμε λίγα πράγματα για το ανάκτορο : πρόκειται για ένα μέγαρο γοτθικού τύπου, διώροφο, με υπογείους και περιφερικούς βοηθητικούς χώρους (στάβλους, μαγειρεία κλπ.). Αποτελείται από ένα κεντρικό ορθογώνιο κτήριο που έχει στις άκρες του δυο πύργους μέσα στους οποίους βρίσκονται τα κλιμακοστάσια. Στην μπροστινή όψη του κτηρίου βλέπουμε την επιβλητική θολωτή στοά με τα γοτθικά τόξα. Τα σχέδιά πιθανώς ανήκουν στον Γάλλο αρχιτέκτονα André Couchaud (1813-1849), την κατασκευή του όμως ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης που υπήρξε αρχιτέκτονας πολλών από τα κτήρια της Δούκισσας της Πλακεντίας.

Το κύριο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ήταν φυσικά το περίφημο μάρμαρο Πεντέλης (τα λατομεία του Πεντελικού είναι δυο τσιγάρα δρόμος). Το μέγαρο είχε πύργους, στοές, θόλους, τόξα, κάτι του έλειπε όμως… Τι ήταν αυτό; Οι στέγες και τα παράθυρα. Κάποιοι λένε ότι το 1854 που πέθανε η Δούκισσα, η κατασκευή απλώς δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί γι’ αυτό και έλειπαν στέγες και παράθυρα.

Οι κακές γλώσσες όμως μιλάνε για μια κατάρα που κατέτρεχε τη Δούκισσα: σύμφωνα λοιπόν μ ’ένα χρησμό μιας γριάς τσιγγάνας, η Δούκισσα θα πέθαινε μόλις ολοκλήρωνε κάποιο από τα κτήριά της. Άφηνε λοιπόν επίτηδες τα κτήριά της ημιτελή, ώστε να κερδίσει κάποια χρονάκια ζωής (όπως αποδείχτηκε ο χρησμός δεν επαληθεύθηκε αφού τελικά ούτε η στέγη αλλά ούτε και τα παράθυρα έσωσαν την 69χρονη Δούκισσα).

Το μέγαρο ολοκληρώθηκε λίγο μετά το θάνατο της Δούκισσας και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Από το 1961 έως το 1964 χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου Β’. Σήμερα οι χώροι του λειτουργούν ως πνευματικό κέντρο του Δήμου Πεντέλης ενώ συχνά φιλοξενούν και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.