Το Bread B.C. στο Χαλάνδρι δημιούργησε το «ΠροΖυθένιο», ένα ιδιαίτερο ψωμί που αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας και της κυκλικής οικονομίας!
Το μοναδικό αυτό ψωμί χρησιμοποιεί αλεύρι και υπολείμματα βύνης κριθαριού και είναι αποτέλεσμα μιας συνέργιας μεταξύ του Bread B.C., της Ζυθoποιίας Αναστασίου, του Δήμου Χαλάνδρίου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, στη διάρκεια του πρώτου, στην Ελλάδα, εργαστηρίου ανωκύκλωσης (upcycling) που οργανώθηκε, υπό την αιγίδα του ΕΟΑΝ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Σήμερα ανακοινώθηκε και επίσημα η παραγωγή και πώληση του Προζυθένιου!
ΠροΖυθένιο: Η Συνέργεια της Βιωσιμότητας και της Εξέλιξης
«Ύστερα από ένα μοναδικό ταξίδι δημιουργίας, το νέο μας ψωμί, το «ΠροΖυθένιο», κάνει επίσημα την είσοδό του στην αρτοθήκη μας. Είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης παράδοσης, καινοτομίας και συνεργασίας.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Δήμου Χαλανδρίου για τη λήξη του προγράμματος FoodRUs, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον Φώτη Αναστασίου (Ζυθοποιία Αναστασίου). Εκεί, γεννήθηκε η ιδέα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένα 100% προζυμένιο ψωμί ωρίμασης, φτιαγμένο με αλεύρι Ντίνκελ και 30% υπολείμματα βύνης κριθαριού (spent grain). Ένα ψωμί με βαθιά γεύση, υψηλή θρεπτική αξία και έντονο σεβασμό στο περιβάλλον.
Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, το ανήσυχο πνεύμα του Φώτη δημιούργησε και μια Ale με 3% αλκοόλ, παρασκευασμένη από τα περισσεύματα των ψωμιών μας. Ένα ακόμα βήμα προς την κυκλική οικονομία που σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε!
Με το ΠροΖυθένιο κάναμε ένα μικρό βήμα προς τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη δημιουργία νέων προοπτικών στην αρτοποίηση. Για εμάς, αυτό είναι μόνο η αρχή. Το μέλλον βρίσκεται στη συνεργασία, στη δημιουργικότητα και στις αξίες που μοιραζόμαστε!
Θερμές ευχαριστίες στην ομάδα της Local Bub για τη συνεργασία, καθώς και στους αρτοποιούς του BREAD B.C, που με το μεράκι και την αφοσίωσή τους έκαναν το ΠροΖυθένιο πραγματικότητα.»
Δείτε περισσότερα για το νέο Προζυθένιο ψωμί εδώ: