
Μια εξαιρετική προσπάθεια για την ενημέρωση και διάδοση της καταπολέμησης της σπατάλης των τροφίμων σημειώθηκε στο Χαλάνδρι.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της σύμπραξης του Δήμου Χαλανδρίου με τοπικές επιχειρήσεις και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – National Technical University of Athens για την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, στη διάρκεια του πρώτου, στην Ελλάδα, εργαστηρίου ανωκύκλωσης (upcycling) που οργανώθηκε, υπό την αιγίδα του ΕΟΑΝ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Τι είναι η ανωκύκλωση (upcycling)
Η ανωκύκλωση (upcycling) είναι η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης υλικών ή αντικειμένων με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται η αξία τους, είτε λειτουργικά είτε αισθητικά. Σε αντίθεση με την ανακύκλωση, που συχνά μειώνει την ποιότητα των υλικών λόγω της μεταποίησης, η ανωκύκλωση δίνει νέα ζωή σε αντικείμενα, αποφεύγοντας τη δημιουργία επιπλέον αποβλήτων. Είναι μια δημιουργική και βιώσιμη πρακτική που συνδυάζει την περιβαλλοντική ευαισθησία με την τέχνη και τον σχεδιασμό, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης νέων πρώτων υλών και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στον πυρήνα της βρίσκεται η ιδέα ότι κάτι φαινομενικά “άχρηστο” μπορεί να μετατραπεί σε κάτι λειτουργικό ή όμορφο, ενισχύοντας τη διαχρονικότητά του.

Ένα απλό, χαρακτηριστικό παράδειγμα ανωκύκλωσης είναι η μετατροπή μιας παλιάς ξύλινης παλέτας σε έπιπλο, όπως ένα τραπεζάκι σαλονιού ή ένα ράφι τοίχου. Αντί η παλέτα να καταλήξει σε χωματερή, μπορεί να καθαριστεί, να βαφτεί και να προσαρμοστεί ώστε να εξυπηρετήσει νέες ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο, το αντικείμενο αποκτά νέα χρήση, διατηρεί την αισθητική του και συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την προσωπική έκφραση του δημιουργού. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η δημιουργία κοσμημάτων από παλιά υφάσματα ή μεταλλικά αντικείμενα, που αντί να απορριφθούν, μετατρέπονται σε μοναδικά, χειροποίητα αξεσουάρ.
Η ανωκύκλωση για την αποτροπή απώλειας τροφίμων
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να δουν, να δοκιμάσουν και να μάθουν για τα νέα προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας, που δημιουργήθηκαν στη λογική του food upcycling, που προωθεί η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι),που σύστησε ο Δήμος Χαλανδρίου, πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUs και ToNoWaste, για την αποτροπή απωλειών τροφίμων.

Ποιος θα φανταζόταν την παραγωγή ψωμιού από χρησιμοποιημένη βύνη, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγε στα απορρίμματα, ή την παραγωγή μπύρας από αρτοσκευάσματα που έμειναν στα ράφια και που πιθανόν θα κατέληγαν στα απορρίμματα; Και όμως έγινε.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι παριστάμενοι/ες γνώρισαν και δοκίμασαν τα αρτοσκευάσματα που δημιούργησε το αρτοποιείο BREAD B.C. στο Χαλάνδρι, από χρησιμοποιημένη βύνη της Ζυθοποιία Αναστασίου και την μπύρα Golden Ale της Ζυθοποιίας Αναστασίου, που παρασκευάστηκε από αρτοσκευάσματα που περισσεύουν στο αρτοποιείο BREAD B.C

Την πρωτοβουλία εξήρε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης κ. Αλεξάνδρα Τόγια, η οποία συμμετείχε στο εργαστήριο, ενώ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας, καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων.